уторак, 21. септембар 2010.

Sistem verovanja

U zadnjih nekoliko godina sam sreo zaista veliki broj „duhovnih“ ljudi. Svi su oni majstori u nekim veštinama i rade ih odlično (uglavnom). Šta god da vežbate, postaćete majstori jednog dana. Ali šta se primećuje gledajući sa strane? Svi su imali bar jedan poveći problem. Možete sa pravom reći – niko nije savršen. Ali sa druge strane, baviš se decenijama nekim duhovnim naukama i ostali su ti problemi kao planine? I možda letiš po nebu i pričaš sa arhangelima, a život ti se raspada. Tako i treba, povikaše duhovnjaci, materijalno je fuj !!



Duhovnost je pod velikim velom magle i svako ima neku svoju definiciju. Možete da usvojite i one opšte i dobre definicije o vraćanju Bogu, oslobađanju bića, duše i sl. A šta to zapravo znači? Znači da morate da savladate materiju, znači da sve stečeno znanje upotrebite ovde na Zemlji, a posle možete i na Nebu kad odete tamo – mada neće trebati. Na ulazu u proročište u Delfima stajao je natpis: Spoznaj sebe. Pametni stari Grci.

Zašto neko uopšte ima bilo kakve probleme? Šta nije u redu sa njim ili sa stvarnošću koju je kreirao?

Kao što rekoh, svi ti majstori su imali po neki veći problem. Bavljenje duhovnim naukama je bio neuspešni pokušaj samoizlečenja. Da li ja imam poveći problem, da li vi imate poveći problem? Naravno. Tajna i jeste u tome. Što bismo inače dolazili na Zemlju, ako ne da naučimo da to savladamo. Možete se praviti pametni kao stari Grci pa da kažete – imam problem zato što ne poznajem sebe. 100% tačno. Nema greške. Možete da budete za korak pametniji pa da kažete – imam problem zato što mi ne valja sistem verovanja. Tačnije od ovoga ne može biti. Sad, šta? Da to menjamo pa da idemo dalje? Moraćemo da malo usporimo. Ovde se krije veština nad veštinama. Kamen mudrosti starih alhemičara. Nešto što prevazilazi sve znanje koje ste stekli decenijama u nazad. Što je to toliko bitno? Sistem verovanja je odredio vašu prošlost, sadašnjost i budućnost. Vašu sudbinu. Sudbinu vam mogu pročitati odmah i bez greške. Budućnost će vam biti ista kao i prošlost. Možda neke nijanse, ali ništa se tu bitno neće promeniti. Ista kao sadašnjost jer se u njoj kreira. Nema sudbine, sve će vam odrediti ono u šta verujete duboko u sebi. Zvuči li sve ovo grozno? A zašto?

Kada kažemo verovanje, nećemo misliti na religiju ili politiku već na nešto sasvim drugo. Verovanje je životni princip koji smo usvojili nekada davno i on je naš integralni i nažalost, skriveni deo. Sistem verovanja smo usvojili pod uticajem drugih - roditelja, rođaka, okoline. Nije bilo izbora. Nismo krivi zbog toga. U većini slučajeva ih možemo nazvati blokadama jer se tako ispoljavaju. Kasnije verovanja postaju uverenja, jer idući po tom impulsu ona se realizuju u životu i postaju stvarnost. Ako ste stalno slušali od roditelja da pare ne rastu na drvetu, da morate krvavo da radite da biste zaradili, velike su šanse da vam je stvarnost upravo takva. Sistem verovanja vlada vama i vašim životom. Ona se ostvaruju konstantno. Deluju iz jako dubokih nivoa kao što su istorijski i nivo same duše. Možda se vuku kroz brojne inkarnacije.

Normalno je da želite da budete slobodni, da donosite ispravne odluke i usmeravate životni tok po želji. Loša vest je da ćete biti toliko slobodni koliko vam dopuštaju vaša verovanja.

Recimo da izvučete iz podsvesti ovakva verovanja o novcu:

- Novac se teško zarađuje

- Mnogo novca donosi samo probleme

- Bogatstvo nije za mene

- Nemam mogućnosti da više zaradim itd itd...

I sada postavimo suprotna verovanja:

- Novac se lako zarađuje

- Mnogo novca donosi slobodu

- Bogatstvo je baš za mene

- Mogućnosti su beskonačne

Znate šta? Jel prepoznajete sebe u prvoj grupi verovanja? Verovatno, jer ne biste ovo ni čitali. A onaj ko ima ovu drugu grupu verovanja je sigurno bogat i uspešan čovek. U tome je razlika. Novac navodim kao primer izobilja i najlakše se shvata. Da ne potežemo sad ljubav i odnose jer ima tek da boli.

Koliko sam shvatio iz brojnih primera, verovanja u jednoj životnoj oblasti se preslikavaju na drugu ili se prepliću na izvestan nači. Često se izobilje prepliće sa ljubavlju, pa čak i u narodnim izrekama – gde nemaština uđe kroz prozor, ljubav izlazi na vrata i sl. Ovo i nije čudno jer tokove novca u kolektivnoj svesti pokreće seksualna energija. Vidi se to i u životu i to mnogo. Ovo preplitanje negativnih verovanja kroz oblasti života potiče iz analogije koja je uz intuiciju osnovni faktor spoznaje – ako je ovo ovako, onda je verovatno i ono. Tako često imamo pojavu da se neuspeh na jednom polju preslikava i na drugo. Lično mislim i da u životu svakog čoveka postoji samo jedno ključno verovanje i ono je otrovalo ceo sistem. Da bi ga uboli, moraćemo da pretražimo celu bazu podataka. Obično krećemo od životne oblasti koju nazivam novac ili izobilje. Zatim ljubav, odnosi (porodični i socijalni), uspeh, profesija, odmor i rekreacija, duhovna spoznaja... Možete dopisati bilo koju oblast koja vam je iz nekog razloga zanimljiva. Zbog neuspeha pogotovo.

Koliko sam video iz primera, u oblasti novca može da postoji i do 15-20 negativnih verovanja. Obično je jedno glavno, a ostala su izvedena iz „prakse“. Rezultat je da novca nema ni u tragovima kod vlasnika ovih verovanja.

Ako razmišljate o vašim verovanjema ništa nećete dobiti. Ako pišete, onda hoćete. Pre nekoliko godina sam dao u časopisu „3.oko“ metodu za instant vađenje negativnih verovanja. Treba da napišete ovakvu konstataciju kao naslov : dobro je što nemam dovoljno novca, zato što...
Onda napišite ne manje od 15 odgovora i videćete čuda koja gajite u sebi.

Ili napišite: dobro je što nemam sreće u ljubavi, zato što... To možete uraditi za svaku oblast.

Sistem izmene verovanja je veoma težak i zahtevan proces jer čistite karmu, menjate sudbinu i započinjete drugu životnu liniju.

Onda napišite ne manje od 15 odgovora i videćete čuda koja gajite u sebi.

Ili napišite: dobro je što nemam sreće u ljubavi, zato što... To možete uraditi za svaku oblast.

Sistem izmene verovanja je veoma težak i zahtevan proces jer čistite karmu, menjate sudbinu i započinjete drugu životnu liniju.

Zoran iz Zemuna

Нема коментара:

Постави коментар